søndag den 1. maj 2011

DR Romanprisen 2011

Om 14 dage afgøres det, hvem der løber med DR Romanprisen 2011. En pris, der tildeles af en læsersammensat jury fra læseklubber landet over i samarbejde med litteratursiden.dk. Vinderen offentliggøres søndag 29. maj i Café Hack på P4.

Bøgerne, der er i spil, er meget forskellige hver med sine kvaliteter. Det er sådan set heldigt nok, når de nu er prisnominerede. Ud af seks oprindeligt nominerede skal juryen om lørdagen afgøre hvilke to af fire, der skal gå videre til den endelige finale-debat søndag.

Bombaygryde af Jens Blendstrup: En virkelig underholdende bog. Sjov grænsende til absurd morsom med karikerede figurer, der nok ville have det svært i den virkelige verden. Letlæst og velskrevet dannelsesroman-satire om Leif, der taber i Matador til sin egensindige far og derfor skal i trøjen på Bornholm. Leif lader sig koste temmelig meget rundt med i begyndelsen, men slipper vel ok fra øen, der måske har taget et år af hans ungdom, men også får hans mødom.

Det dobbelte land af Birgithe Kosovic: Et dybt rørende og følsomt portræt af en mand, der ved sin livsledsagers død reflekterer over den livsbane, han har valgt. Et liv i skyggerne af først dannelsen af republikken Jugoslavien siden dens opløsning. En bog om magt, afmagt, forbrydelse, straf og tilgivelse på flere planer og nærmest ekvilibristisk skrevet – verdenslitteratur i klasse A – derfor finalist.

Hildegard II af Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Med “Hildegard I” satte forfatteren en ny – i hvert fald i min optik – standard for historiske romaner. Den bliver så udvidet her. Glimrende fornemmelse for de (u)menneskelige vilkår i det 12. århundrede både indenfor og udenfor klosterets mure – skabt af grundig research og overlegent sprog. Samtidig formår Anne Lise Marstrand-Jørgensen ved hjælp af sin lyriske pen at få os hos helt ind under huden på en af kirkehistoriens mest markante kvindeskikkelser, Hildegard von Bingen. En roman om de store følelser og beslutninger, man udsættes for i livet – her altså set gennem en hellig kvindes øjne i en mandsdomineret, gudfrygtig verden – finalist.

Indvandreren af Olav Hergel: Skulle jeg vælge en prisvinder ud fra et menneskerettighedssynspunkt, mit politiske afsæt eller en vurdering af væsentlighed i forhold til Danmarks på-kanten-håndtering af flygtninge- og indvandrerproblematikken, så havde jeg kun behøvet at læse denne ene roman. Hergel er en fremragende fortæller og researcher og har begået en elementært spændende bog, der er svær at lægge fra sig. Det trækker ned, at nogle af karaktererne er så hårdt trukket op, men det opvejes næsten af relevansen. Meget sympatisk bog, der kunne ende med en film, som også “Flygtningen” gjorde det. Dark Horse, som det hedder.

Ulven af Katrine Marie Guldager: Læsevenlig familiekrønike fra Køge om savn og afsavn, anerkendelse og mangel på samme, drømme – både opfyldte og mistede – og kærlighed og sorg under krigen og derefter. Magisk-realistiske toner blander sig med fine passager af måske lidt løst komponerede menneskeskæbner. Søskendeparret Leonora og Henry, tanterne Lys og Mørke, den skumle Farmor, skolelærerinden Frk. Eigaard samt den listige Ulv(?) er nogle af de figurer, vi møder og kan identificere os med. Dark Horse.

Burgundia af Hans Henrik Møller: En ordentlig kleppert af en roman, hvor Bornholm er hovedperson og skueplads for en række historier og myter fra skabelsen og frem. Fortalt i et sindigt og malende sprog med et meget højt abstraktionsniveau. Den kræver sin læser, men vinder bestemt ved nærmere bekendtskab. Jeg har dog ikke læst den færdig endnu (per 1. maj), og af den indbildske grund tror jeg end ikke, den overlever første udskilningsløb.

Bøgerne bliver præsenteret i P1 mandage 20.03-20.30.
Læs mere om bøgerne og følg debatten her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar